top of page
FREDSLABORATORIET

Performance, 3 hours.

The 4th of September 2022.

Laboratoriet, Kongsberg Kunstforening.

//

My text in the invitation, in Norwegian:

FREDSLABORATORIET er del av en serie med langvarige performancer, der Johanna Zwaig vekselvis repeterer en saeta, en klagesang lært av andalusiske gitanos, og en symbolsk handling som langsomt etterlater spor. Denne søndagen vil hun sitte på en krakk, med en bunke hvite ark og en sprittusj foran seg. For hver gang hun har sunget, vil hun tegne et fredsmerke på et ark, holde det opp og kaste det ut i luften. Arket vil virvle og dale. Gulvet vil gradvis bli dekket.

Fredsmerket oppsto i 1958 i den britiske anti-atomvåpenbevegelsen, men ble raskt et generelt fredssymbol. Gerald Holtom, designeren, var bl.a. inspirert av Francisco Goyas "The Third of May 1808" ("Peasant Before the Firing Squad").

I en verden der kriger, krigsindustrien og krigsretorikken trumfer fredsforskningen, ønsker Zwaig å insistere på noe så enkelt som dette fredsmerket, et merke hele verden forstår. Samtidig er hun opptatt av hvordan sangen hun synger kan berøre noe universelt og essensielt menneskelig, med et håp om at vi slik kan nærme oss hverandre. Det repetitive grepet kan dessuten både indikere et protestaspekt, antyde et sorgritual og åpne et rom for refleksjon.

Performancen vil pågå i tre timer. Publikum kan komme og gå og bli værende kort eller lenge.

//

Photo 1: Anne-Lise Zwaig

Photo 2-5: Kari Anne Helleberg Bahri

Photo 6: Johanna Zwaig

bottom of page